ASYA GAZETESİ HATAY ANTAKYA SAMANDAĞ İSKENDERUN 0326 223 72 10 www.asyagazetesi.com

ASYA GAZETESİ HATAY ANTAKYA
Ana Sayfa
Giriş Sayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
İletişim

  Dünya

  Ekonomi

  Künye

  Siyaset

  Spor

  Yerel


ASYA GAZETESİ BİRİNCİ SAYFASINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
ASYA GAZETESİ' NE REKLAM VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ...TEL: 0326 223 72 10
ASYA GAZETESİ' NE REKLAM VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ...TEL: 0326 223 72 10
KATLİAM YAPAN HERKESE LANET OLSUN!..

Son Dakika Kemal’e Layık Olmaya Çalışıyoruz...   |   Kaynakları Verimli Kullanıyoruz...   |   Bir Koca Çınar Daha Devrildi...   |   Bir Çatı Altında Kardeşçe Yaşıyoruz...   |   Halkı Mücadeleye Çağırıyoruz...   |  

Yeni Sayfa 1

Meryem Kerimoğlu
Misafir Yazarlar
Ali Çiçekli
Fatma Çetin Kabadayı
Tamer Kerimoğlu

Untitled Document
Yeni Sayfa 1

Kemal’e La...
Kaynakları Verim...
Bir Koca Çınar D...
Bir Çatı Altında...
Halkı Mücadeleye...
Alevileri Öldüre...
Savaş Müjdeli Ha...
Göz Göre Göre Ge...
Yaşanan Sel Fela...
Kısır Çekişmeler...
Çarşı Artık Haft...
Somut Çalışmalar...
Tasarı Aldatmanı...
İşbirliği Devam ...
Hazırlıklar Sürü...
3 Puan İçin Saha...
Havaalanı Cumaya...
Cari Açık, Reka...
3 Kişiye Hayat V...
Şişedeki Sanat.....
ARLEM Antakya...
kMM’de Kent Soru...
Elektrik Kesinti...
Sertifikasız Ust...
Ressam Altunay'd...
4 Maçlık Zorlu B...
Çalışanlara Kali...
hastanede mi ay...
Büyükşehir’...
Daha Çok Sel Olu...
Müftülük Binası ...
Amik Gölü Hortla...
Çalışmalar Devam...
Yağışlar Çadırke...
Tarım Arazileri ...
Hedefimiz Türkiy...
Çiftçiler İçin Y...
Asi Nehri Islah ...
Havaalanı sular ...
Yasadışı Dinleme...
Belediyeleri Kaz...
Polis Memuru To...
Zeytinde Erken H...
Basketbolda Kola...
Gençlerimizi Spo...
Biz İşçinin Yanı...
KİSİAD’dan...
Büyükşehir'e Kar...
Güder'den HAGİAD...
Mağara Turizme K...
Denetimli Serbes...
400 Fidan Toprak...
Mağduriyet Gider...
Karanlığa Gömüld...
Ulaşım Çilesi De...
Binlerce Arazi S...
Tarihin Siyasall...
ATSO’DA Se...
Diyalogla Çözümü...
Akgöl, Başbakan&...

0326 223 72 10 HATAY ANTAKYA RADYOLARI ; RADYO ŞOK , ASYA RADYO ve MELODİ FM radyoasya hatayantakya antakyahatay
Kemal’e Layık Olmaya Çalışıyoruz...
Güder, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini taş
Kemal’e Layık Olmaya Çalışıyoruz...
Kaynakları Verimli Kullanıyoruz...
Bir Koca Çınar Daha Devrildi...
Bir Çatı Altında Kardeşçe Yaşıyoruz...
Halkı Mücadeleye Çağırıyoruz...
Alevileri Öldüreceğiz!...
Savaş Müjdeli Haberle Döndü...
Göz Göre Göre Geldi...
Yaşanan Sel Felaketinin Sebebi Kimdir?...
Kısır Çekişmeler Zarar Veriyor...
Çarşı Artık Hafta Sonu da Açık...
Untitled web-page

Ğadir Hum Bayramı Günü Tatil Olmalıdır...

Çiçek bahçesi misali etnik ve inanç mozaiğinden yansıyan renk armonisi ülkemizin zenginliğidir. Etnik, inanç veya yöresel bayramlar bu zenginliğin meyveleridir. Fakat maalesef hala yiyenin ülkemiz cennetinden kovulduğu; yasak, saklanması gereken bir özür, suç gibi bayramlarımızı yaşamak zorunda kalıyoruz. Kör olma da gör beni dediğimiz bayramlarımızdan birisi de Arap Alevilerinin en büyük inanç bayramı olan Ğadir Hum Bayramı'dır. İnanç özgürlüğünün güvence altında olması ihtiyacını en çok hissettiğimiz günlerden birisi de Ğadir Hum Bayramı günüdür.
 
Çağdaşlık, uygarlık, gelişmişlik ölçülerinden birisi de demokrasinin temel taşlarından olan inanç  özgürlüğünün ne düzeyde yaşanabildiğidir. Tek din, tek mezhebe endeksli politikaların laiklik olarak tanıtılması ve h‰l‰ yürütülüyor olması ülkemize özgü ucube bir vaka olarak tarihe geçebilir. Farklı inanç ve etnik yapıları görmeme, yok sayma, tanımama ısrarı bizleri bayramlarımızda da sıkıntıya sokmaktadır.
 
Bir yandan inancımıza karşı görevlerimiz, diğer yandan kamuya ait görevlerimiz arasında sıkışıyoruz. Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip olan Türkiyeli Arap Alevilerin yarısı Antakya ve ilçelerinde yaşıyor. Ğadir Hum Bayramımız bu yıl miladi 4 Aralık 2009 (Şemsi, 21 Teşrin Ahir 1389-Kameri, 18 zilhicce 1430) Cuma günü kutlanacaktır.
 
Arap Alevi inancına göre, Ğadir Hum Bayramı günü çalışmak veya herhangi bir iş yapmak haramdır. Antakya yöresinde Arap Alevi inancına dayanan bir bayram olmasına rağmen her yıl Kurban Bayramı'ndan bir hafta sonra kutlanan Ğadir Bayramı günü hangi inançtan olursa olsun, ötekine saygı gereği bütün vatandaşlar tatil yapar. Esnaf işyerini açmaz, işçi, işveren, köylü, çiftçi vs. iş, çalışma yaşamı durur.
 
Fakat Ğadir Bayramı günü okul ve diğer resmi dairelerin açık olması nedeniyle, vatandaş inancını ve bayramını yaşamakta sıkıntı ile karşılaşıyor. Vatandaş kendisi için en kutsal ve en büyük bayramda inancının gereğini yerine getirme veya çocuğunu okula yollama, zorunlu resmi işini yerine getirme vb. arasında kalıyor.
 
Antakya, Samandağ vb. yerlerde halk bayramlaşırken, okul ve diğer devlet dairelerinin normal mesailerine devam etmeleri gerçekliğe aykırı olduğu gibi, vatandaşı da sorunlu bir durumla baş başa bırakıyor. Ğadir Bayramı gününde büyüklerimizle, küçüklerimizle, ibadetimizle, kurbanlık, ziyaret, Hıdır, dua, namaz ve Hrisimiz'le (yöresel yemek) sadece bayramlaşmak istiyoruz.
 
Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından olan laiklik ve inanç özgürlüğünün, inançlar arasında var olan saygı, sevgi ve hoşgörünün gereği olarak Ğadir Bayramı gününün idari tatil yapılmasını talep ediyoruz.
 
Valilik ve kaymakamlıkların inisiyatifinde olan idari tatil uygulamasının bu yıl ve her yıl Antakya, Samandağ ve talebi olan diğer yerlerde Ğadir Bayramı günü için uygulanmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Hatay Valiliği, il genel meclisi, Samandağ ve İskenderun Kaymakamlıkları sağlık gibi zorunlu hizmetler hariç tatil ilan etmelidir. Antakya, Samandağ, İskenderun belediyelerini temizlik, itfaiye vb. zorunlu hizmetler hariç resmi tatil kararı almaya davet ediyoruz.
 
Ğadir Bayramı gününün Antakya, Samandağ ve talep eden diğer yerler için idari tatil uygulaması talebimizin, Hatay Valiliği'ne, Samandağ Kaymakamlığı'na ve TC Başbakanlığı'na bu talebimizle ilgili ilettiğimiz dilekçelerimizin olumlu değerlendirilmesini, çok doğal ve insani ihtiyacımızın bu yıl karşılanmasını bekliyoruz.

MEVLÜD ORUÇ
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu Üyesi
 




Misafir Yazarlar
2009-11-23 22:28:07










Untitled web-page Yazarın Diğer Makaleleri
Tarih Bu Katliamı Unutmayacak... - 2011-12-24 23:08:00
Alevi İnancına Darbe... - 2010-04-15 12:08:19
Gelip size zamandan söz ederler... - 2010-03-09 19:46:33
Kültürel ve Ekonomik Zenginlik Yönü ile Anadilim: - 2010-02-22 18:55:54
Ğadir Hum Bayramı Günü Tatil Olmalıdır... - 2009-11-23 22:28:07
Yeni Sayfa 1

Asya Gazetesi
DÜRÜSTLERİN HABERCİSİ Taraf Olana Karşı Taraf Gazete Hatay'ın Güçlü Kalemi-- Hatay Antakya Samandağ İskenderun Gazetesi Gazeteleri
http://www.asyagazetesi.com
asyagazetesi@gmail.com